Cranborne

Cranborne er en landsby i Dorset, England. Den ligger i, og har gitt navn til, kalkstensplatået Cranborne Chase.

Landsbyen ble grunnlagt i angelsaksisk tid, og er nevnt i Domesday Book som Creneburne. Navnet betyr «tranenes elv». Landsbykirken er fra normannisk tid.

Flere konger har bodd på en jakthytte i landsbyen i forbindelse med jakktturer til Cranborne Chase. Blant disse finner man Johan, Henrik VIII og Jakob I. Jakthytten ble bygget om av Robert Cecil, 1. jarl av Salisbury mellom 1607 og 1611, og er kjernen i hans herregård.

I middelalderen var Cranborne en markedsby, og det var forlagt en garnison der for å beskytte kongen når han besøkte stedet. På et tidspunkt hadde den et nesten like høyt befolkningstall som London. Senere dalte stedets betydning, og bycharteret ble inndratt samtidig som andre byer i området vokste seg større.

·